The Budapest Quantum Optics Group

Previous Next


Directed quantum walks

Zoltán Zimborás

(University College London)

Time: Tue Mar 31 13:00:00 2015
Location: Building 1, Auditorium

A klasszikus véletlen bolyongások elméletében nagyon egyszerűen be lehet vezetni olyan tagokat, melynek hatására a részecske az egyik rácspontról a másikra nagyobb valószínűséggel ugrik, mint visszafelé. Ezzel szemben a kvantumos bolyongás esetében, az időfejlődés unitaritása miatt, a mozgás ilyen típusú irányítása finomabb megfontolásokat igényel (és csak bizonyos gráfokon lehetséges). Az előadásom első felében ismertetem az irányított kvantumos bolyongás elméletét [1] és kísérleti megvalósítását is [2].

A második részben rátérek a többrészecskés kvantumos bolyongások két jól kezelhető típusára [3,4]. A többrészecskés esetben kiderül, hogy az irányítás bevezetése azzal a következménnyel jár, hogy nem lehet megfelelő módon visszakapni a diszkrét időfejlődésből a folytonos idejű bolyongást [3]. Érdekes módon ezt a megfigyelést kapcsolatba lehet hozni a periódikusan hajtott kvantumos rendszerekben tapasztalható termalizációs anomáliával, melyre az előadás végén térek ki.

[1] Z. Zimborás, M. Faccin, Z. Kádár, J. Whitfield, B. Lanyon, J. Biamonte Scientific Reports 3, 2361 (2013).

[2] D. Lu, J. Biamonte, J. Li, H. Li, T. Johnson, V. Bergholm, Z. Zimborás, R. Laflamme, J. Baugh, S. Lloyd, arXiv:1405.6209

[3] Z. Zimborás, W. Brown, L. Masanes, to be published.

[4] J. Gütschow, S, Uphoff, R. F. Werner, Z. Zimborás, J. Math. Phys 51, 015203 (2010).